EKONOMİ

Yumurta Etiketlerinde Değişiklik

Yumurtaya ilişkin tebliğ taslağına göre yumurtanın raf ömrü için artık "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" belirtilecek.
Yumurtaların üzerindeki etiketler değişiyor...

Tarım ve Orman Bakanlığınca Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde; gıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının önlenerek menfaatlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla güncellenecek.

Hazırlanan değişiklik taslağıyla, yumurtanın raf ömrüne ilişkin, Avrupa Birliği'nin ilgili tüzüğündeki, "A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur" ibaresi doğrultusunda düzenlemeye gidildi.

AB tüzüğündeki "A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı yani gıda sanayinde kullanılan yumurta olarak
değerlendirilir" yönündeki değişiklik de tebliğ taslağına eklendi.

Yumurtanın israf edilmeden tüketmesi amacıyla raf ömrü için kullanılan "son tüketim tarihi" ibaresi yerine de AB'deki gibi "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi kullanılacak.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye’de aylık 2 milyara yakın yumurta üretimi olduğunu hatırattı; düzenleme ile aylık 80 milyon yumurta israfının önüne geçileceğini kaydetti.

Afyon, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yumurtanın uygun koşullarda muhafaza edilmesi halinde kullanım ömrünün uzun olacağına işaret etti.

Rafta kalma süresinin değişmeyeceğini de ifade eden İbrahim Afyon, marketlerde bulunan yumurtalarda 28 günün ardından raftan toplanma kriteri kapsaındaki denetimlerin eskisi gibi devam edeceğine dikkati çekti.