EKONOMİ

Sitelerdeki Yüksek Aidat Sorununa Son

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, apartman ve site yönetimlerinde karşılaşılan sorunları çözmek amacıyla "Tesis Yönetim Hizmetleri" düzenlemesini devreye soktu... Uzmanlar, sektördeki denetim ile şeffaflığın artıracağını ve yolsuzluğun önüne geçileceğini dile getiriyor.

Yüksek aidatlar, hesap vermeyen yönetimler, denetim eksiklikleri ve harcamaların gizliliği gibi sorunlara çözüm arayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti.

"Tesis Yönetim Hizmetleri" düzenlemesi ile sorunların çözümü planlanırken, suç örgütlerinin site yönetimlerini ele geçirme çabalarına karşı da önlemler alınacak.

Bu bağlamda, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle, site yönetim hizmeti sunacak şirketler, Bakanlık tarafından sınıflandırılacak ve belgelendirilecek.

Yönetim faaliyetleri ve yapılan harcamalar ise bağımsız denetim şirketleri tarafından gözden geçirilecek ve denetimlerin yılda en az bir kez yapılması zorunlu olacak.

Ayrıca, kat malikleri, denetim talebinde bulunabilme hakkına sahip olacak.

Yeni düzenleme, kat maliklerinin yaşadıkları binaların yönetimine ilişkin bilgi ve belgelere şeffaf şekilde erişebilmesi amacıyla Bakanlık tarafından oluşturulacak bir elektronik yazılım sistemiyle desteklenecek.

Bu sistem sayesinde maliklere, tüm yönetim süreçlerine kolay erişim sağlanacak.

Gayrimenkul hukuku uzmanları da düzenlemeyi olumlu değerlendirdi...

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, Bakanlık tarafından denetleme amacıyla genel müdürlük kurulmasının doğru bir adım olacağını dile getirdi.

Kiraz, bu sistemin usulsüzlük ve yolsuzluklara karşı bir koruma mekanizması işlevi görebileceğini de vurguladı. "Denetçi varsa usulsüzlükleri savcılıklara şikayet ederek, kişilerin cezalandırılması yolunu açabilir" dedi.

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Dr. Ali Yüksel ise 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 1965'te kabul edildikten sonra birçok kez değişikliğe uğradığını ancak yapılanların "yama" şeklinde kaldığına dikkati çekti.

Yüksel, Borçlar ve Kat Mülkiyeti kanunlarındaki; giderler, aidatlar ve kiracı ile mal sahibinin sorumluluklarına ilişkin düzenlemelerin de gözden geçirilmesi gerektiğine dikkati çekti.