TEKNOLOJİ

Türkiye Yeni Uydu Hizmetleriyle Tanışacak

Türkiye, uzay ekosistemine katılan özel sektör oyuncularının çalışmalarıyla yeni uydu servisleriyle tanışacak.

Türkiye için uzayın yeni bir kavram olmadığını, uzun yıllardır uzay sanayisinde ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Plan-S Genel Müdürü Özdemir Gümüşay, bunların çoğunun devlet destekli ve devletin ihtiyaçlarına yönelik olduğunu, kendilerinin özel sektör tarafından uzayın ticari amaçlarla kullanılacağı işlere odaklandıklarını ifade etti.

Gümüşay, ilk olarak IoT (nesnelerin interneti) haberleşmesi alanına yöneldiklerini belirterek, ayrıca yeryüzü gözlem tarafında sivil uygulamaları gözeterek çalışmalar yaptıklarını, bunun yanında askeri-sivil kullanımlar için uçtan uca anahtar teslim çözümler sunduklarını kaydetti.

Uzaya yönelik sivil çalışmalarda öncülerden biri olduklarına işaret eden Gümüşay, bunun yanında özel sektör dinamikleriyle çalışan yeni uzay şirketlerinin ortaya çıktığını, bunların da katkısıyla sektörün global ölçekteki etkinliğini artıracağını kaydetti.

Gümüşay, Plan-S'in 2021 yılında kurulduğunu ve 4 yılda uzayda 17 uyduya ulaştığını, yıl sonunda fırlatılacak 4 uyduyla sayının 21'e çıkacağını bildirdi. Burada temel olarak IoT haberleşmesi servisi verdiklerini anlatan Gümüşay, şöyle konuştu:

"Yeryüzü gözlem tarafında 2026 itibarıyla süreç başlıyor. Uydumuzun entegrasyon, doğrulama çalışmaları devam ediyor. IoT haberleşme küresel ölçekte bir hizmet ve çok sayıda uydu ihtiyacımız var. Uyduları kendimiz tasarlayıp üretiyoruz. Bunun verdiği esneklik ve güçle 200'e yakın uyduyu 4-5 yıllık dönemde göndereceğiz. Yeryüzü gözlem tarafındaki planımız ise 60 uyduluk bir takım uyduyu hayata geçirmek. Bu teknik olarak daha karmaşık ve daha büyük finansman gerektiren bir konu. Önümüzdeki 4 yılda 25 uydu, devamında 60'a tamamlama gibi planımız var. 'Çözüm olarak uzay' tarafı ise müşteri ihtiyaçlarına göre şekillenen bir iş modeli var. Plan-S olarak müşterimiz adına göndereceğimiz bazı fırsatlar var, bunlar üzerinde çalışıyoruz. Özellikle Körfez bölgesinden gelen taleplere cevap vermeye çalışıyoruz. Özetle 4-5 yıl içerisinde 200'den fazla uyduyu yörüngeye gönderip bunlar üzerinden servisler vermeyi planlıyoruz."

"Cesur hamlelerle desteklenmeli"

Gümüşay, dünyada uzay alanında bir paradigma değişimi yaşandığını, kamu tekelindeki uzay sektörünün adım adım özel sektörün işin içine dahil olmasıyla daha dinamik bir hal aldığını vurguladı.

Yeni özel sektör oyuncularının ortaya çıkmasının mutluluk verici olduğunu dile getiren Gümüşay, bu sürecin daha cesur hamlelerle desteklenmesinin önemini vurguladı. Gümüşay, "Bunun örneğini ABD'de gördük. Bugün SpaceX bu kadar büyük bir şirketse NASA'nın bütün misyonlarını SpaceX'e emanet etmesiyle başladı. Özel sektör dinamikleri her şeyi çok daha hızlı ve daha iyi şekilde çözmeye müsait. Türkiye'de bu tür fırsatlar var önümüzde." dedi.