GÜNDEM

Anayasa Mahkemesi'nden Gezi Kararı

Anayasa Mahkemesi yine önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, Gezi eylemlerinde kolluk müdahalesiyle yaralandığını belirten bir vatandaşın başvurusunda, savcının dava zaman aşımını gerekçe göstererek kovuşturma açmamasının "cezasızlık algısı" yarattığına hükmetti. 

Anayasa Mahkemesi,  Gezi Parkı olaylarında eyleme katılan bir yurttaşın başvurusu nedeniyle dikkati çeken bir kararar imza attı. 

“Gezi Parkı” eylemleri kapsamında 2 Haziran 2016’da Ankara’da düzenlenen eylemlere katılan bir yurttaş, kolluk görevlilerinin müdahaleleri sırasında yaralandığı iddiasıyla şikâyetçi olmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı iddia üzerine başlattığı soruşturma 
kapsamında 12 Mart 2015’te şikâyet konusu kolluk kuvvetleri hakkında "kovuşturmaya yer yoktur" kararı vermişti.

Bu kararın ardından mağdur kişi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek mahkeme, kolluk görevlilerince uygulanan fiziksel gücün gerekli ve orantılı olmadığını değerlendirerek, mağdurun "eziyet yasağının maddi boyutunun ihlal edildiği" yönünde karar 
vermişti.

Ancak yüksek mahkemenin eziyeti saptamasına karşın savcılık soruşturma yürütmedi ve 2021’de dava üzerinden zaman aşımı süresinden daha fazla zaman geçtiği gerekçesiyle yine kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Bunun üzerine mağdur yurttaş, yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme ,ikinci başvuruyu da  karara bağladı. AYM, kararında savcılığın dava zaman aşımı kararının cezasızlık algısına neden olduğunu vurguladı. 

Yüksek Mahkeme,  yeniden soruşturma yapılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Kararla ilgili olarak mağdurun avukatı Doğan Erkan, “Anayasa Mahkemesi,  bizzat savcılığın kolluk görevlileri üzerindeki cezasızlık kültürüne sebep olduğunu ifade ediyor. Soruşturmayı önceki anayasa mahkemesi kararına rağmen akamete uğratan savcı 
hakkında da şikayetçi olacağız. Gezi direnişinin onurunu savunmaya devam edeceğiz" dedi.