GÜNDEM

''2022 Twitter Erişim Engeli Raporu''

Türkiye, uluslararası şirketlerin yayımladığı dünya çapında en çok içerik kaldırma talebinde bulunan ülkeleri gösteren raporda 3. sırada yer aldı. ''2022 Twitter Erişim Engeli Raporu'' gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdi.

Gazeteci Ali Safa Korkut 2022 yılında Twitter ya da yeni adıyla X platformuna getirilen erişim engelleri istatistiklerini, ''2022 Twitter Erişim Engeli Raporu” başlığı ile yayımladı.

Rapora göre, 1 Ocak-31 Aralık 2022 tarihleri arasında 393 mahkeme kararıyla Twitter hesaplarını ve tweetleri kapsayan en az 4 bin 427 bağlantıya erişim engeli getirildi. Söz konusu bağlantıların 487’ni Twitter hesapları, 3 bin 940’ını ise tweetler oluşturdu.

465 hesabın “millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle engellendiği aktarılırken, bunların arasında gazete ve haber ajanslarının resmî hesapları da bulunuyor.

Engelleme kararlarında en çok öne çıkanlar kamu görevlilerine yönelik tweetler olurken, bunları “yetişkin, bahis, dolandırıcılık, finansal siteler ve/veya terör” temalı yayınlar olduğu belirtilen tweetler takip etti.

Twitter’ın geleneksel olarak ülke bazında yayımladığı şeffaflık raporu, Elon Musk’ın Ekim 2022’de Twitter’ı satın almasının ardından bu yıl yayımlanmadı.

Ancak, şirketin yayımladığı ve dünya çapında en çok içerik kaldırma talebinde bulunan ülkeleri gösteren raporda Türkiye, Japonya ve Güney Kore’nin ardından 3. sırada yer aldı.