EKONOMİ

Yumurta ve Tavuk Eti Üretimi Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Nisan ayında toplanan inek sütü miktarı yıllık bazda yüzde 9,2 arttı, ancak aylık bazda düşüş kaydedildi. Aynı dönemde tavuk eti üretimi ve yumurtada artış kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 arttı.

Üretim artışı yıllık bazda , tereyağında yüzde 15,1 , ayranda yüzde 17,7; inek peynirinde yüzde 7,6 , yoğurtta yüzde 15,6, içme sütünde yüzde 8 olarak hesaplandı.

Aylık bazda ise  toplanan inek sütü miktarı yüzde 2,2, içme sütü üretimi yüzde 5,3 oranında azaldı.

Ulusal Süt Konseyi çiğ süt tavsiye fiyatında yüzde 8,5 artışa gitmiş; 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere üreticinin eline litre başına net 14,65 lira geçmesine karar vermişti.

Uzmanlar ise üretime yönelik politikalara geçilmedikçe çiğ süt fiyatlarını arttırmanın yeterli olmayacağı görüşünde...

TÜİK’in açıkladığı bir diğer veri ise Kümes Hayvancılığı Üretimine ilişkindi.

Tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7, tavuk eti üretimi yüzde 6,8 arttı. Kesilen tavuk sayısı yüzde 7,3, hindi eti üretimi de yüzde 29,7 yükseldi.