2025'te Neler Değişecek
Yeni yılla birlikte enerjiden, ekonomiye ve sağlığa birçok düzenleme hayata geçecek. Elektrik faturalarında, kuyumcularda ve emlakta yeni dönem başlayacak. 1 Ocak itibariyle kamuda çift maaş sona ererken, çalışanların yemek kartı hesaplaması da değişti. İşte, 2025 ile birlikte değişecek düzenlemeler.
2025 için birçok alanda düzenlemeler yapıldı. Yeni yılla birlikte hayata geçiriliyor. Elektrik faturalarında yeni bir dönem başlıyor. Ayda 417 kilovatsaat tüketim, aboneler için sınır olacak. Bunun üzerindeki tüketimler için destek olmayacak ve gerçek maliyetler faturaya yansıtılacak. Böylece, yüksek miktarda elektrik tüketenler, şubat ayından itibaren gelecek faturalarla daha fazla ödeyecek.
Camiler, cemevleri ve AFAD barınma merkezleri ise kapsam dışında bırakıldı. Yeni yılda tüketiciler kapıdan satış olarak bilinen işyeri dışında yapılan sözleşmelerde kısa mesaj, elektronik posta gibi yöntemlerle cayma hakkını kullanabilecek.
Çalışanların yemek bedeli ödemeleri yeni yılla birlikte yalnızca nakit ile sınırlı olmayacak. Ödemeler, nakit veya yemek kartı ya da çek-kupon gibi araçlarla yapılabilecek. Karara göre, daha önce yemek ücreti hesaplamalarında kullanılan asgari ücret formülasyonu da kaldırıldı.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi de yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek. Uygulamaya göre, konut satacak ya da kiralayacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek.
Yeni yılda tapu müdürlüklerinde eski kimliklerle işlem yapılamayacak. Yurt dışına çıkarken fiziki olarak alınan harç pulunun kullanımı da yeni yılla birlikte sona erecek. Alınmış yurt dışına çıkış harç pulları ise 10 Ocak'a kadar kullanılabilecek.
Ve Kamuda çift maaşa da son verildi. Kamu çalışanı sadece bir yerden maaş alabilecek. Huzur hakkı, ücret, ikramiye adı altında ödeme yapılmayacak.
Kuyumcular için de yeni bir dönem başladı. 185 bin lirayı aşan alışverişlerde, kimlik ibrazı zorunlu olacak