DÜNYA

Filipinler'in "Plastik Şehri"

Filipinler'de plastik çöplerin depolandığı bölge geri dönüşüm işçilerinin sağlığını ve çevreyi tehdit ediyor... Atıkların bir kısmı ekonomiye kazandırılırken işlenemez plastikler ya yakılıyor, ya da okyanusa dökülüyor.

Filipinler’in “Plastik Şehri” olarak da adlandırılan Valenzuela'da bulunan geri dönüşüm alanı işçilerin sağlığını ve çevreyi tehdit ediyor...

Onlarca hurda dükkanı ve 100’e yakın plastik geri dönüşüm tesisinin bulunduğu Valenzuela, Filipinler’de yıllık 2.7 milyon ton plastik atığın yaklaşık beşte birinin işlendiği şehir durumunda.

Atıkların bir kısmı ekonomiye kazandırılırken, işlenemez plastikler ya yakılıyor ya da okyanusa dökülüyor.

Bu durum, hem atmosferin kirlenmesine hem de okyanuslardaki yaşamın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Buradaki tesislerden birinde çalışan işçiler, her hafta 15-20 ton civarında plastik ağırlıklı çöp ile uğraşmak zorunda kaldıklarını ve bu atıkların büyük bölümünün geri dönüştürülemez maddelerden oluştuğunu ifade ediyor.

Ayrıca atıkların içinde yer alan kimyasal ağırlıklı çöpler yüzünden sık sık sağlık sorunları da yaşadıklarını belirtiyorlar.

Filipinler’de sürdürülebilir atık yönetimi altyapısının bulunmaması, hem çevresel tahribata hem de insan sağlığının bozulmasına sebep oluyor.

2023 yılının sonunda çıkarılan “Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu” adlı yasa sayesinde 100 milyon pesonun üzerinde varlığa sahip işletmeler için geri dönüşüm ağının kurulması zorunlu hale getirildi.

Bunun yanında bazı sivil toplum kuruluşları ile devlet kurumları da kaynakların doğru kullanımı ve atıkları geri kazandırmayı amaçlayan Döngüsel Ekonomi fikrini teşvik ediyor.