Başkent Adana Hastanesi'nden Doç. Dr. Gülmez: "Beslenme Alışkanlıkları Kanser Riskini Artırabilir"
İç hastalıkları ABD - Tıbbi Onkoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Gülmez, beslenme alışkanlıklarının mide, yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerinde artışa sebep olduğunu belirterek, "Kömür ateşinde pişirilen et ürünlerinin fazla tüketilmesi, bu kanser türlerinin görülme sıklığını artırmaktadır." dedi.
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi İç Hastalıkları ABD - Tıbbi Onkoloji bölümünden Doç. Dr. Gülmez, Çukurova bölgesinde özellikle cilt kanserlerinin dikkat çektiğini kaydetti. "Adana'nın yoğun güneş ışığı alması, cilt kanserlerinin bölgedeki en önemli risk faktörlerinden biri olarak öne çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle ultraviyole ışınlara maruz kalmanın fazla olması nedeniyle açık tenli bireyler daha fazla risk altındadır. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan kaçınılmalı, güneş koruyucu kremler düzenli olarak kullanılmalı ve vücutta yeni oluşan veya büyüyen benler konusunda dikkatli olunmalıdır. Şüpheli durumlarda Dermatoloji uzmanlarına başvurulmalıdır."
"Kömür ateşinde pişirilen et ürünlerinin fazla tüketilmesi, mide, kalın bağırsak ve yemek borusu kanserlerinin görülme sıklığını artırmaktadır. Bölgedeki tarım faaliyetlerinin de bazı kanser türlerinin görülme sıklığını etkileyeceğini biliyoruz. Tarım ilaçlarına maruziyet, özellikle tiroit, karaciğer, böbrek, idrar yolu, pankreas ve hematolojik kanserlerin risk faktörleri arasında yer almaktadır."
Erken teşhisin önemine dikkat çeken Gülmez, Türkiye'de üç kanser türü için düzenli tarama programları uygulanmakta olduğunu belirtti.
Son olarak toplumda kanser farkındalığını artırmak amacıyla sosyal projeler ve bilgilendirme amaçlı programların yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.