Bitkisel üretim artacak

Bitkisel üretim artacak

2019 yılının ilk bitkisel üretim istatistikleri yayımlandı...Resmi verilere göre, sebze, meyve ve baharat bitkilerinde bir önceki yıla göre artış görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılının ilk bitkisel üretim tahminini açıkladı.

Buna göre, üretim miktarları bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 5,4, sebzelerde yüzde 2,7, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 5,8 oranında artış gösterdi.

ÜRETİM MİKTARLARI
TAHILLAR VE DİĞER BİTKİSEL ÜRÜNLER: 67,9 MİLYON TON
SEBZELER: 30,8 MİLYON TON
MEYVELER, İÇECEK VE BAHARAT BİTKİLERİ: 23,6 MİLYON TON

Bu yılın tamamında ise Tahıl ürünleri üretiminde buğdayın yüzde 2,5 oranında azalacağı, arpanın yüzde 7,1; yulafın yüzde 1,9 oranında artacağı, çavdarın değişim göstermeyeceği öngörüldü.

ÜRETİM MİKTARLARI
BUĞDAY: 19,5 MİLYON TON
ARPA: 7,5 MİLYON TON
YULAF: 265 BİN TON
ÇAVDAR: 320 BİN TON

Sebze üretiminde; domatesin yüzde 2,9, kuru soğanın yüzde 23,8, salatalığın yüzde 2 oranında artacağı, karpuzun yüzde 3,4, sivri biberin yüzde 1,4, patlıcanın yüzde 3,3 oranında azalacağı tahmin edildi.

SEBZEDE AZALIŞ
DOMATES: %2,9
KURU SOĞAN: %23,8

SEBZEDE ARTIŞ
HIYAR: %2
KARPUZ: %3,4
SİVRİ BİBER: %1,4
PATLICAN: %3,3

Meyvelerde elmada yüzde 6,8, şeftalide yüzde 5,5, kirazda yüzde 6, çilekte yüzde 4,3 oranında artış olacağı öngörüldü

MEYVELER
ELMA: %6,8 ARTACAK
ŞEFTALİ: %5,5 ARTACAK
KİRAZ: %6 ARTACAK
ÇİLEK: %4,3 ARTACAK
YENİDÜNYA: %8,2 AZALACAK

Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 6,1 oranında artacağı, sert kabuklu meyvelerden antep fıstığının yüzde 58,3 oranında azalacağı; incir üretiminde yüzde 7,3 muzda da yüzde 18,1 düşüş olacağı belirtildi.

MANDALİNA: %6,1 ARTACAK
ANTEP FISTIĞI: %59,3 AZALACAK
İNCİR: %7,3
MUZ: %18,1

Diğer Haberler
Bu haber için henüz yorum yapılmamış, İlk yorumu siz yapabilirsiniz.
Yorum Yaz