Fırıncılardan ekmek gramajında "tarife" uyarısı

  • 12 Ocak 2018

Fırıncılardan ekmek gramajında "tarife" uyarısı geldi... Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, '1 Ocak'tan itibaren bütün işletmeler 200 gram ekmek çıkartacak' düşüncesinin doğru olmadığını söyledi. Balcı, "Fırıncı esnafının tarifesinde eğer 250 gram yazıyorsa o işletmenin 200 gram ekmek çıkarması söz konusu olamaz. Eğer çıkartırsa eksik gramajlı ekmek ürettiğinden cezai işlem uygulanır" dedi.


Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yapılan değişikliğin 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Yapılan değişiklik sonrası ekmekte minimum gramajın 200'e düşürüldüğünü ve 10'ar gramlık artırımlarla ekmek üretilebileceğini dile getiren Balcı, "İllerde küçük ekmek talebi olan esnafımız, fiyat tarifesini 200 gramdan alabilecek. Dolasıyla müşterinin talebine cevap verecek" diye konuştu.

Değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren vatandaşların fırınlara 200 gramlık ekmek sorduğunu ancak olumlu cevap alamayınca şikayette bulunduğu belirten Balcı, şöyle devam etti:
"Kamuoyunda yanlış anlaşılan bir şey var. 1 Ocak'tan itibaren bütün işletmeler 200 gram ekmek çıkartacak diye bir düşünce hakim. Bu doğru bir düşünce değil. Fırıncı esnafının tarifesinde eğer 250 gram yazıyorsa o işletmenin 200 gram ekmek çıkarma durumu söz konusu olamaz. Eğer çıkartırsa eksik gramajlı ekmek ürettiğinden cezai işlem uygulanır."

Fırıncıların yeni fiyat tarifesi alırken 200 gram talebinde bulunması ve ilgili kuruşların onay vermesiyle bu üretime geçilebileceğini vurgulayan federasyon başkanı, bölgelere göre ekmek talebinin değiştiğine dikkati çekti; balcı, "Hangi vilayette talep varsa ilgili kuruluşlar bunu değerlendirir, tarife alındıktan sonra 200 gram ekmek üretilebilir" diye konuştu.

Türkiye'de ekmek israfının günlük 6 milyon ekmekten, 4 milyon 900 bine düştüğünü hatırlatan Halil İbrahim Balcı, bu rakamın en az 2 milyona düşürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.