GÜNDEM

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı 90 Yıl Önce Bugün Verildi

5 Aralık 1934 tarihinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ülkeyi çağdaş uygarlıklar seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda en büyük adımlardan birinin atılmasını sağladı... Karanlıkları devirmek ve aydınlık bir çağın kapılarını açmak için birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara ‘seçme ve seçilme hakkı’ verildi... O tarihi adımın üzerinden tam 90 yıl geçti.  Meclis'te Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde program düzenlendi.

1934 Yılında ”Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabul edilmesiyle ülkemizde her yıl 5 Aralık, ”Kadın Hakları Günü” olarak kutlanıyor.

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen bu devrim, toplumun ileriye yönelik adımlar atmasına katkılar sağladı.

1930 yılından itibaren önce belediye seçimlerine katılma, daha sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile

verildi.

1934'te dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 90. yıl dönümünde kadın milletvekilleri ve beraberindeki heyetle Anıtkabir'i ziyaret etti.

Ata'nın mozolesine çelenk bıraktı.

Saygı duruşunda bulunuldu.

Bakan Göktaş, Misak-ı Milli Kulesinde Anıtkabir Özel Defterini imzaladı.

Meclis'te de Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde bir program düzenlendi.

Kurtulmuş, Meclis'teki kadın milletvekili oranına dikkati çekti.

Meclis Başkanı, kadın-erkek eşitliği vurgusu yaptı.

"Çok şükür geride kaldı" dediği Başörtüsü tartışmalarına değinerek verdi mesajını...